Cyklingen blir så mycket roligare om du väljer rätt kläder!

När du väljer plagg tänk på att välja

- Ett plagg som håller dig torr

- Ett plagg som andas bra. Inte suger åt sig svett. 

- Är slitstarkt - håller antal tvättar

- Inte fladdrar i fartvinden (gäller framför allt för landsvägscyklisten). 

Tänk på att ha lager på lager för att du lättare skall kunna ta av dig efterhand om du blir för varm.  Alltid bra att starta turen med att det känns lite kallt. 

Källa: Endurasport 

Endura hemsida

 

Underställströja/linne

Första lager närmast kroppen är en underställströja eller linne. Underställströja/linne från Endura  är tillverkad i ett extra fint tyg med bra andningsförmåga, vilket håller dig torr och varm under cykelturen. 

Underställströjorna/linnen är dessutom behandlade med antibakteriell material vilket håller tröjan fräsch. En viktig del är att sömmarna är sydda med flatlock vilket gör att du undviker skav från sömmarna.  En del vinterunderställströjor har även en materialblandning med Merino ull vilket ger en mjuk och skön känsla när du bär plagget. 

Cykelhandlaren - underställströja

Cykeltröja

Nästa lager blir då en cykeltröja. Det speciella med en cykeltröja är att den är anpassad för att du sitter på en cykel. Tröjan är lite längre bak för att  skydda ryggen. Det är bra om den har fickor så att du kan förvara lite energibars, nycklar, vindjacka. Materialet i tröjan skall andas bra och torka lätt. 

Cykeltröja för landsvägcykling är oftast viktigare att du har lite fickor bak på ryggen

MTB och cykeltröjor för pendling får gärna ha en lite lösare passform. 

Det finns tröjor med både långärm och kort ärm samt i olika material. 

Jacka/väst

Cykeljackor är sydda med längre ärmar än en traditionell jacka. Det för att det skall täcka bra när du sitter framåtlutad på din cykel. Jackan skall andas bra och vara vindtät framförallt på  framsidan. Ryggen brukar vara mindre vindtät just för att kroppsvärmen bygger upp värme och den skall kunna ventileras lite. 

En del jackor har bra med fickor samt ventilation som gör att du kan öppna upp om du blir för varm. 

En väst alternativt vindjacka är ett bra alternativ att använda på hösten/våren. Den tar vinden som gör att du blir kall snabbt. 

Höst och vinterbyxa

Långa bibtights är ett bra alternativ när temperaturen börja sjunka. Dessa håller värmen och är ett tight plagg. Det bästa är att välja ett par byxor som även har en vindtät panel på framsidan. Är byxan tät helt runt om så kan det bli för varmt. 

Det är även bra om byxan har hängslen för oftast täcker de högre upp vilket gör att rygg och njurar inte blir nerkylda. 

Om du kör MTB i skogen är tipset att ha ett par långa vattentäta byxor samt bibshort med padding under denna byxa. I skogen blåser det ofta inte så mycket och marken är ganska blöt och lerig. Då passar ett par långa byxor till det. 

Cykelhandlaren.se/byxor

   

Handskar

Håll händerna varma och torra med ett par handskar. Det finns inget hemskare än att frysa om fingrarna när du cyklar. Handskar finns i många olika varianter, Lite beroende på om du pendlar, cyklar i skogen. Pendlar du bör du har mer varma och vindtäta handskar.  Kör du i skogen kanske ett par handskar som håller kylan borta räcker. 

Mössa/värmare

Hjälmmössan är ett måste. Den skyddar och värmer vid blåst. En hjälmmössa ska sitta tajt för att hjälmen skall kunna sitta bra. Vissa stora mössor gör att hjälmen åker upp och då har den inte samma funktion som den skall ha. 

En halsvärmare, multitube, buff  många namn. Denna kan du värma både hals men även ansikte när det blir riktigt kallt. 

Strumpor

En vinterstrumpa med MerinoUll värmer bra när temperturen börjar sjunka. Blir det riktigt kallt rekomenderas ett par varma vintercykelskor. 

Stumpor/Mössor/Värmare

Product added to compare.

COOKIES- Vi använder kakor. Godkänner ni att vi samlar information?